Na Ciasto potrzebujemy
1 szklanka ciepłego piwa
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soli gruboziarnistej
4 dkg świeżych drożdży
2,75 – 3, 25 szklanki mąki
Na sos potrzebujemy:
½ szklanki sosu barbque
¾ łyżeczki miodu
Na górę pizzy potrzebujemy:
20 dkg wędzonego k u r c z a ka a
1 czerwona cebula
½ szklanki tartego sera gouda
½ szklanki tartego sera mozzarella
Jak przygotować:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.
Sos barbeque wymieszać z miodem i rozsmarować na cieście. Na tak przygotowanej bazie rozłożyć wymieszane sery, a na nich pokrojonego w plastry kurczaka i obraną, pokrojoną cebulę. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 10 minut.