Migdałowe jabłka

Różne przydatne informacje oraz wiele artykułów o konopi.
Awatar użytkownika
kredka
Gibony
Gibony
Posty: 14
Rejestracja: 21 lut 2010, o 15:36

Migdałowe jabłka

Post autor: kredka »

Jabłka faszerowane migdałami - składniki

* 3/4 szklanki obranych
* pokrojonych i uprażonych migdałów
* 1/4 szklanki brązowego cukru
* 2 łyżki miodu
* 1-2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
* 1 łyżeczka świeżego
* startego imbiru
* 1/2 szklanki gęstej śmietany (36-proc.)
* 4 duże
* kwaskowate jabłka
* 1 szklanka soku jabłkowego
* masło

- sposób przygotowania
Wymieszaj migdały z cukrem, miodem, skórką cytrynową i imbirem. Dodaj śmietanę (możesz zastąpić ją mascarpone), odstaw na pół godziny. Co jakiś czas mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Rozgrzej piekarnik do 175°C Wydrąż i wyrzuć gniazda nasienne z jabłek. Każde jabłko płytko natnij dookoła w najszerszym miejscu (inaczej pęknie w trakcie pieczenia). Owoce ułóż w szklanym żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowaną masą orzechowo-śmietankową. Do naczynia wlej sok jabłkowy. Posmaruj masłem arkusz folii aluminiowej, luźno ułóż go na jabłkach stroną z masłem do dołu. Piecz około godziny, a potem zdejmij folię i piecz jeszcze jakieś 20 minut. Podawaj gorące, z kwaśną śmietaną albo jogurtem naturalnym.
ODPOWIEDZ