PRZEPIS NA MAŚLANE CIASTECZKA Z MASŁA KONOPNEGO
PRZEPIS NA MAŚLANE CIASTECZKA Z MASŁA KONOPNEGO
Masło z konopi wykonane z 220 gr (kostka) masła (pow.80% masła)
3 jajka
Proszek do pieczenia
Cukier wanilinowy (opakowanie)
Cukier (szklanka)
Mąka (3 szklanki)
Śmietana 12%
Kakao (opcjonalnie)
Krok 1.
W misce mieszamy 3 szklanki mąki, opakowanie cukru wanilinowego, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i szklankę cukru.
Krok 2.
Następnie, do wymieszanych składników dodajemy jedno całe jajko i dwa żółtka oraz trzy duże łyżki śmietany 12% i masełko. Całość mieszamy i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek z masła i mąki.
Uzyskana masa, powinna wyglądać tak:
U mnie, motyw czekolada–kakao, dodałam do połowy mojej masy. Dzięki temu z jednego przepisu zrobiłam typowe ciasteczka o smaku maślanym oraz czekoladowe.
Jeśli ktoś woli zabrać się od razu za te czekoladowe, należy dodać kakao – 3 łyżki stołowe – na początku do mieszanki samych proszków (mąka + cukry + proszek do pieczenia).
Jeśli wolicie inne smakołyki, dodajcie zamiast kakao posiekane snikersy, wiórki kokosowe lub paczkę pogniecionych M&M’sów :-)
Krok 3.
Tak wyszły dwa rodzaje ciasta zaraz po wymieszaniu składników, które następnie należy schować do lodówki na ok. godzinę.
Krok 4.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki szykuję miejsce zabawy.
Stół kuchenny, na którym wałkowałam ciasto, posypałam mąką. To samo zrobiłam z wałkiem. Surowe ciasto kleiłoby się do wszystkiego, a tak wykorzystana mąka ułatwia wałkowanie i wycinanie ciasteczek.
Do wycinania użyłam zwykłej szklanki.
Masa czekoladowa.
Kakao trochę niweluje (słabo wykrywalny) cierpki smak masełka.
Po wycięciu wszystkich ciasteczek (wyszło 84), układam na blachę wyłożoną pergaminem. Oczywiście można wysmarować blachę tłuszczem, ale uwaga, aby nie spalić spodów.
Krok 5.
W piekarniku nagrzanym do 170 st. C piekę przez ok. 15-20 minut. Starajcie się nie przekraczać podanej temperatury pieczenia. Poczekajcie aż ciastka ostygną i -aby nie spleśniały- przetrzymujcie je w zamkniętym pojemniku, w ciemny miejscu.