Zdrowotne korzyści nasion konopi
Zdrowotne korzyści nasion konopi
Nasiona konopi (ziarno konopi - cannabis sativa) są bardzo pożywne i bogate w zdrowe tłuszcze, białka i różne minerały. Wielką zaletą jest i niepowtarzalny smak.Są zrównoważonym odżywczym pożywieniem. Mają delikatny orzechowy smak i często są znane i pod nazwą serduszka konopi. Nasiona konopi zawierają więcej niż 30% tłuszczu, które bogate są w niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy (omega-6) i kwas alfa-linolenowy (omega-3).
Nasiona konopi zawierają również kwas gamma-linolenowy, który wiąże się z korzyściami dla zdrowia ludzkiego ciała, np. wpływa na jakość włosów i paznokci, ma działanie przeciwzapalne, regeneruje stawy itp.
Nasiona konopi są, między innymi, doskonałym źródłem białka, ponieważ te podstawowe składniki odżywcze stanowią ponad 25% całkowitej ilości kalorii w tej żywności. Dla porównania, nasiona Chia lub nasiona lnu zawierają tylko 16-18% białka.
Nasiona konopi są również doskonałym źródłem witaminy E i minerałów, takich jak fosfor, potas, sód, magnez, siarka, wapń, żelazo i cynk. Można je zjeść je surowe, gotowane i pieczone. Olej z nasion konopi ma również wiele korzyści zdrowotnych, np. w starożytnych Chinach jest olej konopny używany a stosowany przez ponad 3000 lat jako żywność i medycyna.
Choroba serca jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. Naukowo udowodniono, że regularne spożywanie nasion konopi zmniejsza ryzyko chorób serca. Nasiona konopi zawierają dużą ilość argininy (kwasu stanowiącego część białka), która wytwarza tlenek azotu w organizmie.
Tlenek azotu jest cząsteczką gazu, która powoduje rozszerzenie naczyń i uwalnianie, powodując niższe ciśnienie krwi i wynikające z tego zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca.
Ponadto, kwas gamma-linolenowy znajdujący się w konopi jest również związany z działaniami przeciwzapalnymi, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6, mogą wpływać na odporność naszego ciała. Nasiona konopi są doskonałym źródłem tych wielonienasyconych i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 wynoszą 3: 1 w nasieniu konopi, uważanym za optymalny dla ludzkiego organizmu.
Badania wykazują, że jeśli olej konopi jest podawany osobom z wypryskiem, poprawia się stosunek niezbędnych kwasów tłuszczowych we krwi. Działa również na suchą skórę, redukuje świąd i konieczność stosowania leków dermatologicznych.
Aż do 25% kalorii, które otrzymujemy w konopi, tworzy się białko, które jest stosunkowo wysokie. Nasiona konopi mogą dostarczyć nam białek w takiej samej ilości jak wołowina lub jagnięcina. 30 gramów (lub 2-3 łyżki) nasion konopi ma do 11 gramów białka.
Są uważane za kompletne źródło białka, co oznacza, że zawierają wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe. Niezbędne kwasy tłuszczowe nie mogą same wytwarzać organizmu i musimy je uzupełnić zbilansowaną dietą.
Pełne źródła białka występują bardzo rzadko w świecie roślinnym, ponieważ rośliny często nie zawierają lizyny aminokwasowej.
Do 80% kobiet w wieku produkcyjnym cierpi na fizyczne lub emocjonalne objawy zespołu przedmiesiączkowego (PMS). Te objawy są najprawdopodobniej spowodowane przez wrażliwość na hormon prolaktyny.
Kwas gamma-linolenowy (GLA), znajdujący się w konopi, zmniejsza działanie prolaktyny. W badaniu, gdy kobiety z zespołem PMS stosowały 1 gram niezbędnych kwasów tłuszczowych (w tym 210 mg GLA) dziennie, obserwowano wyraźne zmniejszenie objawów PMS. Obniżył się ból piersi i tkliwość, depresja, drażliwość i zatrzymywanie płynów.
Włókno jest podstawowym składnikiem diety i jest związane z zdrowym trawieniem. Niełuskane nasiona konopi są dobrym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego włókna.
Włókno rozpuszczalne tworzy w jelitach substancję podobną do żelu, która jest cennym źródłem składników odżywczych dla bakterii w przewodzie pokarmowym i może obniżyć poziom cukru we krwi i cholesterolu.
Nierozpuszczalne włókno dodaje kału objętości i poprawia perystaltykę jelit. Konsumpcja nierozpuszczalnego włókna wiąże się także ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy.
Nasiona konopi zawierają również kwas gamma-linolenowy, który wiąże się z korzyściami dla zdrowia ludzkiego ciała, np. wpływa na jakość włosów i paznokci, ma działanie przeciwzapalne, regeneruje stawy itp.
Nasiona konopi są, między innymi, doskonałym źródłem białka, ponieważ te podstawowe składniki odżywcze stanowią ponad 25% całkowitej ilości kalorii w tej żywności. Dla porównania, nasiona Chia lub nasiona lnu zawierają tylko 16-18% białka.
Nasiona konopi są również doskonałym źródłem witaminy E i minerałów, takich jak fosfor, potas, sód, magnez, siarka, wapń, żelazo i cynk. Można je zjeść je surowe, gotowane i pieczone. Olej z nasion konopi ma również wiele korzyści zdrowotnych, np. w starożytnych Chinach jest olej konopny używany a stosowany przez ponad 3000 lat jako żywność i medycyna.
Choroba serca jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. Naukowo udowodniono, że regularne spożywanie nasion konopi zmniejsza ryzyko chorób serca. Nasiona konopi zawierają dużą ilość argininy (kwasu stanowiącego część białka), która wytwarza tlenek azotu w organizmie.
Tlenek azotu jest cząsteczką gazu, która powoduje rozszerzenie naczyń i uwalnianie, powodując niższe ciśnienie krwi i wynikające z tego zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca.
Ponadto, kwas gamma-linolenowy znajdujący się w konopi jest również związany z działaniami przeciwzapalnymi, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6, mogą wpływać na odporność naszego ciała. Nasiona konopi są doskonałym źródłem tych wielonienasyconych i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 wynoszą 3: 1 w nasieniu konopi, uważanym za optymalny dla ludzkiego organizmu.
Badania wykazują, że jeśli olej konopi jest podawany osobom z wypryskiem, poprawia się stosunek niezbędnych kwasów tłuszczowych we krwi. Działa również na suchą skórę, redukuje świąd i konieczność stosowania leków dermatologicznych.
Aż do 25% kalorii, które otrzymujemy w konopi, tworzy się białko, które jest stosunkowo wysokie. Nasiona konopi mogą dostarczyć nam białek w takiej samej ilości jak wołowina lub jagnięcina. 30 gramów (lub 2-3 łyżki) nasion konopi ma do 11 gramów białka.
Są uważane za kompletne źródło białka, co oznacza, że zawierają wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe. Niezbędne kwasy tłuszczowe nie mogą same wytwarzać organizmu i musimy je uzupełnić zbilansowaną dietą.
Pełne źródła białka występują bardzo rzadko w świecie roślinnym, ponieważ rośliny często nie zawierają lizyny aminokwasowej.
Do 80% kobiet w wieku produkcyjnym cierpi na fizyczne lub emocjonalne objawy zespołu przedmiesiączkowego (PMS). Te objawy są najprawdopodobniej spowodowane przez wrażliwość na hormon prolaktyny.
Kwas gamma-linolenowy (GLA), znajdujący się w konopi, zmniejsza działanie prolaktyny. W badaniu, gdy kobiety z zespołem PMS stosowały 1 gram niezbędnych kwasów tłuszczowych (w tym 210 mg GLA) dziennie, obserwowano wyraźne zmniejszenie objawów PMS. Obniżył się ból piersi i tkliwość, depresja, drażliwość i zatrzymywanie płynów.
Włókno jest podstawowym składnikiem diety i jest związane z zdrowym trawieniem. Niełuskane nasiona konopi są dobrym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego włókna.
Włókno rozpuszczalne tworzy w jelitach substancję podobną do żelu, która jest cennym źródłem składników odżywczych dla bakterii w przewodzie pokarmowym i może obniżyć poziom cukru we krwi i cholesterolu.
Nierozpuszczalne włókno dodaje kału objętości i poprawia perystaltykę jelit. Konsumpcja nierozpuszczalnego włókna wiąże się także ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy.
-
- Gibony
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 sie 2016, o 07:35
Re: Zdrowotne korzyści nasion konopi
Wartość odżywcza łuskanych nasion konopi (100 g):
Wartość energetyczna: 580 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcze: 45 g
Węglowodany: 7 g
Błonnik pokarmowy: 3 g
Żelazo: 9,6 mg
Cynk: 11,5 mg
Magnez: 640 mg
Wartość odżywcza niełuskanych nasion konopi (100 g):
Wartość energetyczna: 463 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcze: 27,9 g
Węglowodany: 31,3 g
Błonnik pokarmowy: 22,7 g
Żelazo: 13,1 mg
Cynk: 6 mg
Magnez: 390 mg
Wapń: 130 mg
Fosfor: 1100 mg
Witamina E: 1,8 mg
Wartość energetyczna: 580 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcze: 45 g
Węglowodany: 7 g
Błonnik pokarmowy: 3 g
Żelazo: 9,6 mg
Cynk: 11,5 mg
Magnez: 640 mg
Wartość odżywcza niełuskanych nasion konopi (100 g):
Wartość energetyczna: 463 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcze: 27,9 g
Węglowodany: 31,3 g
Błonnik pokarmowy: 22,7 g
Żelazo: 13,1 mg
Cynk: 6 mg
Magnez: 390 mg
Wapń: 130 mg
Fosfor: 1100 mg
Witamina E: 1,8 mg
Re: Zdrowotne korzyści nasion konopi
Są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, wysokiej jakości białka oraz wielu minerałów. Nasiona konopi są niezwykle zdrowe i warto wzbogacić o nie swoją dietę.
- мαяι¢нυαикα
- Gibony
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 paź 2018, o 08:30
Re: Zdrowotne korzyści nasion konopi
Spożywczy olej z nasion konopi może łagodzić objawy atopowego zapalenia skóry (AZS)
Re: Zdrowotne korzyści nasion konopi
Konopie są bogatym źródłem substancji odżywczych ważnych do prawidłowego funkcjonowania serca.
Re: Zdrowotne korzyści nasion konopi
kiedyś olej tłoczony z nasion używano jako odżywkę do włosów, a żywiczny wyciąg na bazie alkoholu był stosowany jako środek przeciwbólowy, redukujący poziom lęku, poprawiający apetyt, stosowany przy migrenie, bezsenności i przypadłościach neurologicznych.
Re: Zdrowotne korzyści nasion konopi
Jedzenie z nasion konopi jest tak wartościowe, że mogłoby zastąpić nasze pożywienie!